Lowepro Flipside III – de beste outdoor camerarugzak van 2021?

  • Reading time:6 mins read
  • Post category:Reviews

Hoe doen ze dat toch bij Lowepro? Die tassen steeds weer zo weten te vernieuwen dat je likkebaardend kijkt naar de volgende generatie die ze lanceren. Waar de Flipside II nog echt leek op een typische outdoor rugzak, ziet de Flipside III er heerlijk strak en trendy uit. Zeker als je bedenkt dat deze cameratas nog steeds tot het ‘adventure-segment’ van Lowepro behoort. Naast dat je met deze tas je cameraspullen veilig én comfortabel van A naar B kunt vervoeren, kun je deze veelzijdige camerarugzak ook omtoveren naar een luxe weekendrugzak.

Overzicht Flipside III tassen

Flipside BP 300 AW III en Flipside BP 400 AW III

De derde generatie van de Flipside-serie bestaat uit twee formaten tassen, de 300 (15L) en de grotere 400 (18L) versie. Beide formaten zijn beschikbaar in twee verschillende kleurenschema’s: een compleet zwarte rugzak en de andere versie is zwart met grijze accenten. Het uiterlijk verschilt sterk van de vorige generatie, maar de kwaliteit is nog steeds hetzelfde! Het is ook te zien dat de meest recente ‘Lowepro-technologie‘ op deze tassen is losgelaten. Zo heeft de buitenkant van de tas bijvoorbeeld een waterafstotende PU-coating en zit er een rits aan de zijkant om sneller je camera te kunnen pakken. Wil je in ca. 35 seconden zien of deze backpack bij jouw camera-uitrusting past? Kijk dan hier de video’s.

Het comfort van een cameratas is belangrijk

Volgens landschapsfotograaf Marcel Kerdijk is het niet weloverwogen kiezen van een cameratas een veelgemaakte fout door de beginnende (hobby) fotograaf. Het kopen van een goede cameratas is net zo belangrijk als het kopen van de camera zelf. Vaak realiseert men zich namelijk niet dat juist een tas zonder draagcomfort de oorzaak is van het niet meenemen van de camera. Het volume hoeft dus niet per sé het belangrijkste aspect van de cameratas te zijn, maar het draagcomfort weegt minstens even zwaar mee in je beslissing.

Heupriem en ActiveZone comfort

Met het draagcomfort van de Flipside III zit het namelijk helemaal goed.

De Flipside Backpack III kan wellicht de juiste outdoor cameratas-keuze zijn voor jou, want met het draagcomfort van deze fraaie camerarugzak zit het helemaal goed. Letterlijk, want wat zit deze rugzak ongelofelijk comfortabel! De tassen zijn o.a. uitgerust met een Lowepro ActivZone achterpand. Voor wie niet bekend is met de term ActivZone: het ActivZone harnas zorgt voor extra ondersteuning bij de schouderbladen, onderrug en middel. Doordat de ballast over je hele rug verdeeld is, zit de tas comfortabeler op je rug. Hierdoor voelt de cameratas gek genoeg ook wat lichter. Daarnaast krijg je door het gebruikte materiaal en de bouw van het achterpand minder last van een transpirerende rug bij inspanning of warm weer. Bij een wandeling van 10 minuten van de auto naar een uitzichtpunt om een foto te maken zal je het verschil misschien niet gelijk merken, bij een wandeltocht van 1 uur of langer zeker wel. Perfect voor een outdoor camerarugzak.

Het ActivZone harnas zorgt voor extra ondersteuning bij de schouderbladen, onderrug en middel. De ballast wordt over je hele rug verdeeld.

Alle riempjes (heup-, borst-, schouderband) zijn in lengte te verstellen. De heupband van de Flipside 400 heeft nog een extra gewatteerd gedeelte, omdat je in deze grotere tas meer spullen (dus een zwaardere last) kunt vervoeren. Vind je een heupband maar niets, dan kun je hem ook wegstoppen.

Divider systeem van de Flipside outdoor camerarugzak
Pouch met kabels

Inhoud van het cameracompartiment

Natuurlijk speelt de hoeveelheid ruimte in een tas bij ieders keuze vaak de belangrijkste rol. De ruimte in de tas is een aspect waar je van te voren goed over moet nadenken. Houd je het bij een specifieke selectie aan cameraspullen die je meeneemt? Of koop je de tas op de groei, ofwel met de uitbreiding van je foto-uitrusting in je achterhoofd? Het is voordeliger om direct een goede tas te hebben waar straks ook nog alles in past. De Flipside 300 BP AW III heeft een inhoud van 15L en de Flipside BP 400 AW III heeft een inhoud van 18L.

inhoud vergelijken Flipside outdoor camera backpack

Dat betekent niet per sé dat de grotere Flipside tas voor jou de betere keuze is. Sommige fotografen hebben immers al voldoende aan een Lowepro Fastpack BP 250 AW III of een Photo Active BP 200 AW om alle essentiële cameraspullen mee te kunnen nemen. Dit is een persoonlijke keuze en overweging! Het cameracompartiment van de Flipside 300 heeft afmetingen van 26 x 12 x 39 cm, het compartiment van de Flipside 400 is met 28 x 14 x 41 cm iets groter en dieper. Met het dividersysteem maak je zelf een indeling voor je apparatuur. Je kunt ook het hele compartiment leegmaken om geheel andere spullen in de tas te vervoeren, zoals kleding voor een weekendje weg. Het compartiment bereik je via de rits (met lekker grote ritstrekkers!) aan de achterzijde van de rugzak. Om sneller bij je camera te komen zit er aan één zijkant een ritsopening. Aan de andere kant zit een elastisch vak voor een statief of grote drinkfles.

Zijvakopening Flipside III
Vakjes voor batterijen en notebooks

Meerdere compartimenten

De tassen bevatten meerdere kleine vakjes om spullen in op te bergen, zodat ze niet in de tas rond gaan slingeren. Als je een Flipside III cameratas voor het eerst in handen hebt is het een soort van ontdekkingsreis langs de verschillende vakjes. Ook zijn zowel de 300-serie als de 400-serie uitgerust met het befaamde Lowepro CradleFit vak. Dit is een compartiment met een aparte sleeve ter bescherming van je laptop of tablet. Met dit verende ophangsysteem raakt de laptop de grond niet als je de tas neerzet. In het vak van de Flipside tassen past een laptop én een tablet.

Voorbumpers tegen stoten

De voorkant heeft twee versterkte bumpers waar hij op kan leunen.

De stootranden aan de voorkant

Als je de Flipside II vergelijkt met de Flipside III zie je dat het uiterlijk drastisch is veranderd. Er is een aspect waar je misschien niet gelijk het nut van inziet: het ‘kuifje’ aan de voorkant. Dit is één van de twee zeer slijtvaste, versterkte voorbumpers aan de voorkant van de tas. Op deze twee bumpers rust de tas wanneer je de achterzijde openritst.

Ook zijn deze stootranden handig in dit wellicht herkenbare scenario: je zet je cameratas neer op een instabiele ondergrond, hij raakt uit balans en hij kukelt voorover. Tijdens die ongelukkige momenten kan zelfs een verstevigde bodem de trekkende zwaartekracht niet compenseren. Met de schouderbanden aan de achterzijde is de tas aan de voorkant nu eenmaal lichter. Door het kuifje aan de voorkant valt hij niet plat op de grond!

Tevens zit er weer een All Weather hoes bij de rugzak die je cameraspullen extra beschermt tegen natte weersomstandigheden. Of je deze hoes handig vindt in gebruik is een persoonlijke kwestie, maar de hoes bewijst altijd zijn praktische waarde tijdens een lekker frisse sneeuwbui.

Wandelen met Flipside III outdoor cameratas

In het elastische zijvak past een statief of waterfles.

Een statief meenemen

In het elastische zijvak stop je met gemak een iets groter reisstatief dan een reguliere GorillaPod. Het riempje boven het vak helpt het statief op zijn plaatst te houden. Het statief kun je zo positioneren dat hij tijdens een wandeling niet in de weg zit.

Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk of deze tas bij jouw camera-uitrusting past? Kijk hier in ca. 35 seconden nog eens de features!

Flipside BP 300 AW III

Flipside BP 400 AW III