Het perfecte Leofoto Mr.Q carbon statief

  • Reading time:2 mins read
  • Post category:Reviews

Het komt niet vaak voor, maar er zijn statieven die enkel bestaan uit hoogtepunten. Perfectie is misschien wat veel gezegd, al komt het soms wel dicht in de buurt. Zo is er een statief waarbij elk detail is doordacht en uitgevoerd met uiterste zorg. Een allround statief dat je kunt gebruiken voor een breed scala van fotografiemogelijkheden. Stevig, stabiel en duurzaam. Zo kun je de statieven van de Leofoto Mr.Q serie het beste omschrijven. Leofoto had al een brede collectie van uitstekende statieven, maar de statieven uit de Mr.Q-serie zijn echt een waanzinnige toevoeging aan de line-up.

Waarom is de Mr.Q serie zo goed?

De statieven van Leofoto zijn verdeeld in verschillende series waarbij elke serie zijn eigen karakteristieke kenmerken en pluspunten hebben. Voor de Mr.Q hebben ze alle pluspunten in één statief gestopt. Als je bekend bent met de statieven van Leofoto dan kun je een statief van de Mr.Q serie zien als een kruising tussen een Ranger statief en een Urban statief, of als een compacte versie van een Summit-model. Ofwel, een stevig lichtgewicht carbon statief met een uitneembaar platform waar je een middenzuil in kunt plaatsen!

De Mr.Q serie bestaat uit drie verschillende statieven:

  • LQ-284C met LH-30 balhoofd
  • LQ-284C met LH-36 balhoofd
  • LQ-324C met LH-40 balhoofd
Platform en middenzuil MR.Q

De plus der pluspunten

Het grootste voordeel van de Mr.Q statieven is het uitneembare platform waar je de meegeleverde middenzuil in kunt plaatsen. Deze middenzuil hangt tussen de drie poten zoals bij een Leofoto Urban statief. Met deze middenzuil kun je de maximale werkhoogte met 29cm hoger maken. Hierdoor komt de LQ-284C inclusief balhoofd tot een hoogte van 158cm en de LQ-324C met balhoofd tot zelfs 168cm. Het gebruik van een middenzuil geeft je tevens de flexibiliteit om de werkhoogte sneller te verstellen. Aan de andere kant heb je met een middenzuil wel iets meer kans op ongewenste trillingen. Daarom is het fijn dat je het balhoofd ook direct op het platform kunt monteren. Het plaatsen en uitnemen van de middenzuil is trouwens een koud kunstje en kun je binnen een paar tellen doen.

Wisselen naar middenzuil
Leofoto platform

Mr.Q kenmerken

Verwisselbaar platform en middenzuil

Het statief heeft de naam Mr.Q gekregen door de vorm van het platform die lijkt op de letter Q. De diameter van het platform bij de LQ-284C is 50mm en bij de LQ-324C 56mm. Op zowel het platform als de middenzuil kun je elke statiefkop met UNC 3/8-inch schroefgat plaatsen. Voor het verwisselen van het platform naar de middenzuil draai je het grijze ‘Q-hendeltje’ los en druk je het grijze Safety Lock knopje in om het platform los te maken. De middenzuil heeft een prettige vlindermoer om de hoogte te verstellen, ook met bijvoorbeeld handschoenen aan.

Pootsegmenten en TwistLock systeem

De LQ-284C is met 4 pootsegmenten, waarbij het dikste pootsegment een diameter van 28mm heeft, een echt allround lichtgewicht statief. Daarentegen is de LQ-324C, met een diameter van 32mm en tevens 4 pootsegmenten de meer solide keuze. De soepel uitschuifbare carbon statiefpoten hebben een Twist-Lock schroefvergrendeling. Je schroeft de statiefpoten dus eenvoudig los en vast, zelfs met één hand. Daarnaast heeft het Twist-Lock systeem het voordeel dat de locks veel beter aangedraaid blijven.

Tip
De poten van de statieven kun je instellen in drie hoeken: 23°, 55° en 85°. Lukt het niet om direct de poot te kantelen, duw dan de poot een beetje naar binnen alvorens de poot naar buiten te kantelen.
Snowcapped pattern carbon

Het uiterlijk – 10-laags carbon

Het karakteristieke uiterlijk van deze serie is een niet te missen kenmerk. Het weefpatroon van de 10 lagen carbon is namelijk een tikkeltje anders dan bij de rest van de Leofoto statieven. Ze noemen dit weefpatroon de ‘snow capped mountain pattern’. Het is even wennen, maar het geeft best een stoere look aan de statieven! Het 10-laags carbon maakt de statieven stabiel en stevig, maar houdt ze toch licht in gewicht.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op www.leofoto.eu.
LH-36 balhoofd van Mr.Q

Het LH-36 balhoofd heeft zelfs twee tilt inkepingen.

Balhoofden en Arca-Swiss snelkoppelingsplaatjes

Er zijn meerdere series die zijn uitgerust met een LH-balhoofd. Al zijn er wel minieme designverschillen tussen bijvoorbeeld de balhoofd van de Rangers en die van de Mr.Q-serie. Zo zijn het aantal ribbels op de frictieknop net iets anders. Het nummer in de naam geeft de diameter van de kogel aan. Zo heeft het LH-30 balhoofd een kogel van 30mm, de LH-36 een 36mm kogel en het LH-40 balhoofd een kogel van 40mm. De balhoofden zijn 360-graden draaibaar en zijn kantelbaar van portret- naar landschapstand. Hierbij hebben de LH-36 en de LH-40 zelfs twee tilt inkepingen.

De balhoofden zijn Arca-Swiss compatibel wat zorgt dat je ook bijvoorbeeld de Leofoto L-brackets met deze balhoofden kunt gebruiken. De meegeleverde Arca-Swiss snelkoppelingsplaatjes hebben aan de onderkant handige veiligheidspinnen zodat je camera niet per ongeluk uit de Arca-Swiss vatting kan glijden als je de klem niet voldoende hebt vastgedraaid.

Accessoires bevestigen aan statief

Met het 3/8-inch en het ¼-inch schroefgat monteer je allerlei accessoires op het statief.

Accessoires bevestigen

De statieven hebben aan de zijkant van het platform een 3/8-inch en een ¼-inch schroefgat. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld een Magic Arm aan te bevestigen. Er zijn veel mogelijkheden om de accessoires aan je statief uit te breiden, zoals een telefoonhouder, een flitser of een ledlamp. Of je bevestigt een action camera aan je statief om bijvoorbeeld een timelapse van je bezigheden te maken. Hoe je hier het beste gebruik van maken ligt aan de voorkeuren van de fotograaf.

Sneeuw op Mr.Q statief

Mr.Q in de kou

De knoppen en hendels van een Mr.Q statief zijn van degelijk formaat om ze met handschoenen aan te kunnen bedienen. Ook de vlindermoer van de middenzuil kun je gemakkelijk los en vast draaien. Bij deze statiefserie heeft geen van de statiefpoten een rubberen grip tegen koude handen, omdat deze op den duur kan verweren. Wees gerust, het is niet zo dat de poten door het ‘snow capped mountain pattern’ kouder aanvoelen dan bij andere statieven. Maar als je een grip in de winter een gemis vindt kun je dit oplossen met een leg warmer. De leg warmer 28mm is geschikt voor de LQ-284C en de leg warmer 32mm voor de LQ-324C.

Draagtas en statiefAccessoires - Multitool en spikes

Wat zit er in de doos?

Bij de Leofoto Mr.Q statieven zit een draagtas met draagriem. De draagtas is asymmetrisch zodat de kant met het balhoofd niet overhelt. In de tas zit natuurlijk het statief met balhoofd, de middenzuil, wat papierwerk, een setje spikes, drie inbussleutels en een multitool. De rubberen voetjes kun je er met wat kracht uitdraaien, daarna draai je de spikes in de poot. Er zit een gat aan de zijkant van de spikes, hierdoor kun je ze met een inbussleutel goed aandraaien. De multitool kun je eenvoudig aan je cameratas maken voordat je op pad gaat. Met deze handige tool kun je alle schroeven nog even extra aandraaien mocht dat nodig zijn. Deze stoere allround statieven hebben dus alles in huis om in allerlei situaties ter ondersteuning te gebruiken.