6 redenen om een Steiner BluHorizons verrekijker te kiezen

  • Reading time:5 mins read
  • Post category:Reviews

Steiner heeft een aantal mooie compacte verrekijkers in het assortiment. De BluHorizons verrekijkers vallen onder deze normer, maar wat compacte BluHorizons verrekijker uniek maakt, is de AutoBright Technologie. Daarnaast zijn er nog 5 redenen om voor een BluHorizons verrekijker te kiezen.

1. AutoBright Technologie beschermt de ogen

De AutoBright Technologie optimaliseert automatisch de lichttransmissie van de lens op basis van het omgevingslicht zodat je ogen beschermd zijn tegen fel zonlicht en je geen last hebt van weerspiegelingen op grote oppervlakken. Dit geldt voor water en sneeuw, maar ook voor bijvoorbeeld voor zandvlaktes of scherp licht in het algemeen. Hierdoor heb je optimaal zicht zonder dat je last krijgt van je ogen. Simpel gezegd is het een soort ingebouwde zonnebril die zich automatisch aan de felheid van zonlicht aanpast. Maar je kun er net als een zonnebril, niet direct in de zon mee kijken.

Autobright

Waar je wel naar kunt kijken zijn de dieren in de prachtige natuurgebieden die worden beheerd door Natuurmonumenten. Zo heb je bijvoorbeeld in Limburg het populaire natuurgebied de Maasvallei of het Imstenraderbos in de buurt van Heerlen. Wellicht zie je wel een Havik of geniet simpelweg van de vele dieren op het water of op de oevers. Waterdichtschoeisel is hier een tip, de bospaden drogen langzamer en kunnen soms erg modderig zijn. Of neem bijvoorbeeld een kijkje in het natuurgebied Eemland in provincie Utrecht. Vanaf o.a. de Zomerdijk heb je daar met de verrekijker goed zicht over de weidevogels. Alle natuurgebieden, verspreidt door heel Nederland, kun je vinden op natuurmonumenten.nl .

Verrekijker BluHorizons

2. Fast-Close-Focus

De Steiner BluHorizons maken gebruik van de zogenoemde Fast-Close-Focus scherpstelling. Met het traploze draaiwiel in het midden van de kijker stel door een minimale aanraking de focus in. Dit gaat gemakkelijk zodat je snel alle details haarscherp in beeld hebt, van dichtbij tot oneindig. Draai je het wiel naar links dan verleg je het focuspunt naar een punt dichterbij, draai je naar rechts dan juist verder weg. Alle BluHorizons hebben een minimale focusafstand van 2 meter. Voor het linkeroog is het ook mogelijk om met precisie de dioptrie aan te passen. Zo heb je eenvoudig en snel een mooi scherp beeld.

Line-up verrekijkers

3. Compact en lichtgewicht design

Het ontwerp van de lichtgewicht dakkant prisma van deze verrekijkers maakt het mogelijk om ze zo compact te houden. Daardoor zijn ze ook licht in gewicht en is het geen last om een verrekijker mee te nemen op wandelingen. Daarnaast liggen ze door het ontwerp van de behuizing simpelweg erg prettig in de hand. Doordat het zulke compacte kijkers zijn, moet je wel onthouden dat lange observaties vermoeiend aan de ogen kan worden ervaren. De burg is eenvoudig te buigen, zodat beide ogen samen één rondje door de kijker zien. De BluHorizons zijn er in vier maten, de volgorde van klein naar groot: 8×22, de 10×26, 8×32 en de 10×42. Bij de introductie van de BluHorizons waren enkel de 8×22 en de 10×26 beschikbaar, later zijn daar de 8×32 en 10×42 aan toegevoegd.

Heb je niet veel verrekijker ervaring, dan is de 8×32 een comfortabele kijker voor jou; deze heeft een mooie 8x vergroting en een lens diameter van 32 mm. Deze verrekijker heeft een breder kijkveld, meer lichtsterkte en een grotere uittrede pupil dan de hele compacte 22 of 26mm modellen. Ook bij schemering is deze verrekijker beter te gebruiken. Daarnaast is hij een net een stukje compacter en lichter om mee te nemen dan het fullsize 42 mm model. Heb je niet zoveel ruimte in de koffer of rugzak dan zijn de compacte 22 en 26mm natuurlijk de beste keuze. De keuze valt op de minste compacte verrekijker, de 42mm, als je een mooie 10x vergroting wilt met genoemde voordelen van de 32mm kijker.

4. Robuustheid

Door de duurzame behuizing zijn de verrekijkers waterdicht (IPX4) en kunnen tegen een temperaturen van -20 °C tot +70 °C. Daarnaast is de slipvrije NBR Longlife rubberen bekleding bestand tegen olie, zuren en weersinvloeden. Hierdoor worden de BluHorizons geclassificeerd als erg robuust. Dat mag ook wel, want Steiner moet de 10 jaar garantie natuurlijk kunnen waarmaken.
Ondanks deze verrekijkers uitstekend zijn om over watervlaktes te turen, het zijn geen marine kijkers. Dus waar je wel op moet letten is dat deze verrekijkers ‘slechts’ een IPX4 classificering hebben. Dat betekent dat ze wel waterdicht zijn, maar ze zijn niet met stikstof gevuld om ze waterdrukdicht te maken. Dat wil zeggen; ze kunnen best tegen spattend water of een regenbui, maar een tochtje naar de bodem van de zee is uit den boze.

Ergonomische eyecups

6. Ergonomische eyecups

De ergonomische eyecups zijn gemaakt van silicone waarbij het contact op huid comfortabel aanvoelt. Het silicone dat bestand is tegen veroudering biedt hoge observatiecomfort en bescherming tegen zijdelings licht en tocht. Je kunt de eyecups eventueel draaien om ze beter te positioneren. De eyecups zijn gemakkelijk om te klappen om de verrekijker te gebruiken met een bril.

Neopreen buidel

6. Handige accessoires

Een Steiner verrekijker is natuurlijk niet compleet met de bijbehorende accessoires. Zo krijg je bij deze BluHorizons verrekijkers natuurlijk een draagriem, maar ook een handige zwarte neopreen draagzak/buidel. Je kunt de verrekijker veilig in deze buidel opbergen tijdens transport. Met de riem kun je hem dragen als een soort van heuptasje, of kun je hem met behulp van de lussen bevestigen aan je riem of (camera)tas. Deze buidel voelt zacht aan en je sluit hem met het stevige trekkoord.