Hoe kan ik met mijn smartphone mooie macrofoto’s maken?

  • Reading time:12 mins read
  • Post category:Reviews

Smartphones worden steeds verder uitgerust met betere cameralenzen. Bij de high-end smartphones zitten er momenteel zelfs 2 of 3 verschillende lenzen op je telefoon. Dit zijn met name groothoeklenzen en telelensjes om beter te kunnen zoomen. Dit is erg handig om de grote wereld vast te leggen, maar wat als je juist de kleine wereld wilt vastleggen? Daar gebruik je een macro opzetlens van Olloclip voor!

Niet iedereen heeft de beschikking over de nieuwste smartphones, dus misschien wil je weten hoe de kwaliteit is van de macrofoto’s die zijn gemaakt met een iets oudere smartphone. We gaan kijken welke macrolenzen er zijn en daarna laten we fotovoorbeelden zien die met iets oudere smartphones zijn gemaakt. Zullen dat net zulke mooie foto’s zijn als de foto’s die met de nieuwste smartphones zijn gemaakt?

De beperking van smartphone camera’s

Allereerst, de technologie van smartphonecamera’s ontwikkelt zich nog steeds. De kwaliteit van de ingebouwde camera wordt steeds beter en zo ook de foto’s. Misschien maak je tijdens een vakantie zelfs al wel alle vakantiefoto’s met je telefoon. Zodoende is het idee van bijvoorbeeld een compact camera eigenlijk al achterhaald, een smartphone heb je immers wél altijd bij je.

Maar je zit wel met een beperking: je kunt niet zoals bij een spiegelreflex- of systeemcamera van objectief wisselen. Want bij een smartphone zit de cameralens in je telefoon ingebouwd. Als je gebruik wilt maken van een ander type lens, dan moet je een opzetlens gebruiken. Vrijwel bij alle merken van opzetlenzen zet je die vast op je telefoon door middel van een clip, met de lensopening voor de cameralens. Zo ook bij Olloclip, waar wij een macrolens van gaan testen.

Voorbeeldfotos fabrikant met de 10x macrolens

Voorbeeldfoto’s gemaakt met de Olloclip smartphone macrolenzen.

Welk resultaat behaalt mijn telefoon met een macrolens?

Natuurlijk heeft de kwaliteit van de gebruikte macrolens grote invloed op de kwaliteit van je foto. Maar nog belangrijker; het resultaat ligt voornamelijk aan jouw telefoon. Telefoonfabrikanten hebben lange tijd gestunt met ‘x aantal megapixels’ van de camera. En het klopt, meer pixels komen je foto zeker ten goede. Maar de kwaliteit van de sensor en van de cameralens spelen een net zo belangrijke rol. Met veel pixels, maar een matige sensor en lens, worden je foto’s kwalitatief simpelweg minder.

Dus de vraag wat jij précies voor een resultaat met jouw specifieke telefoon kunt behalen is lastig te beantwoorden. Wat we wel kunnen laten zien is wat voor een foto’s een gemiddelde telefoon maakt. We gebruiken hiervoor een macrolens van Olloclip. Want de smartphonelenzen van Olloclip zijn van goede kwaliteit, zodat we zeker weten dat we het beste uit de camera van de smartphone halen.

Voorbeeld gebruik olloclip multi-device clip dennenappel

Een voorbeeld van het gebruik van de Olloclip clip en macrolens.

Welke macro smartphone lenzen zijn er?

Olloclip heeft vijf verschillende macrolenzen in het assortiment. Dit loopt uiteen van 7x vergroting tot een macrolens die zelfs 21x vergroot. De Olloclip icoontjes laten zien hoe ver het onderwerp wordt vergroot. Met een bloem als uitgangspunt vergroot je met de 10x macrolens de bloem sterk, maar zie je nog wel een stukje van de bloemblaadjes. Bij de 14x leg je de focus op de kern van de bloem. En bij 21x vergroot je zelfs ‘microscopisch’, waarbij je details zoals het stuifmeel op stampers van de bloem kunt zien. Bij de vergrotingen van 15x en 21x raden we wel aan om een Stabilizer Grip en een draadloze Shutter release te gebruiken. Als je deze macrolenzen gebruikt zult je merken dat je hand meer beweegt dan je denkt. En dan is het knap lastig om van zo dichtbij een scherpe foto te maken.

Olloclip 5 macrolenzen iconen
Olloclip multi-device clip met lenzen

De Multi-device clip en verschillende smartphonelenzen van Olloclip.

Hoe bevestig je een macrolens op je smartphone?

Elke macrolens van Olloclip past in de Connect-X filterhouder. Op deze lenshouder plaats je een lens en vervolgens kun je de lenshouder als een soort wasknijper op je telefoon zetten. Er zijn lenshouders – ofwel clips – voor specifieke iPhones of je kunt een Multi-device clip gebruiken. Die past namelijk op vrijwel elke telefoon. Op het bevestigingsplaatje van de lens zitten twee pinnetjes waarvan je één met een schuifje naar binnen kan drukken, zo kun je de lens in de houder leggen. Zet het lensje op de clip en schuif de clip op je telefoon, met de lensopening voor de cameralens. Net Ikea, zo simpel!

Het voordeel van het Olloclip Connect-X systeem

Bij andere merken zit de smartphone lens vaak vast op de houder. Dit was voorheen ook het geval bij Olloclip, maar dat vinden veel mensen niet handig. Het nadeel van zo’n systeem is namelijk dat je bij een nieuwe telefoon ook nieuwe lenzen moet aanschaffen. Olloclip heeft dit opgelost met het Connect-X systeem, dit is een systeem waarbij elke lens op elke clip past. Dus je kunt de lens uit de lenshouder halen en in een andere lenshouder plaatsen. Met dit systeem kun je de reeds aangeschafte Olloclip lenzen blijven gebruiken, ook als je een andere telefoon hebt gekocht.

Tip
Naast macrolenzen heeft Olloclip ook andere smartphonelenzen zoals een Fisheye- en Telephoto en verschillende Wide angle lenzen om nog betere foto’s met je smartphone te kunnen maken.
Stamper papaver klaproosKlaproos
De stamper van de papaver (klaproos) wordt vergroot door een 10x macrolens.

Hoe ziet dat er uit in de praktijk?

We gebruiken een 10x macrolens en een Multi-device clip van Olloclip. Deze macrolens vergroot het onderwerp zeer sterk. Het focuspunt zit bij deze lens ongeveer 1 cm van de lens af, waardoor er een klein beetje ruimte zit tussen de lens en het onderwerp.

We testen de 10x macrolens met verschillende twee telefoons: een Android telefoon Sony Xperia 10 (2019) uit het midden prijsklasse segment met 13 megapixels en een iPhone 6 met 12 megapixels (2014). Alle telefoons die later op de markt zijn verschenen met dezelfde of betere specificaties maken naar verwachting vergelijkbare of betere foto’s dan deze twee telefoons. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de sensor en cameralens die bij nieuwe telefoons steeds worden doorontwikkeld.

Bij macrofotografie moet je altijd rekening houden met twee punten: Belichting en beweging. Deze twee punten hebben altijd invloed op je foto, zo ook bij het maken van foto’s met je smartphone.

Olloclip smartphone lenzen macrofotografie op iphone en Sony Xperia

Met de Multi-device clip kun je de macrolens op verschillende soorten telefoons plaatsen.

De invloed van (zon)licht op de foto

De sensor van een smartphone die het licht oppikt is vrij klein en heeft dus redelijk wat licht nodig om een foto te maken. Om te laten zien welke invloed goede belichting op een foto heeft, maken we twee foto’s van verschillende bloemen. De foto van de Clematis Montana (links) is gemaakt op een zonnige namiddag, en de foto van de Spaanse margriet op het moment dat er een wolk voor de zon schuift.

voorbeeldfotos iPhone 6 macrolens spaans margriet en clematis montana

Foto’s gemaakt met een iPhone 6 met een 10x macrolens van Olloclip.

De kwaliteit van de foto’s

Tijdens de test staan de instellingen van beide camera’s op automatisch, omdat de meeste mensen deze instelling hanteren. Je ziet dat zonlicht invloed heeft op de kleurtemperatuur van je foto. Bij de linker foto van de Clematis Montana maakt het zonlicht de kleurtint van de foto warmer. De foto’s van de Spaanse margriet krijgen door het indirecte zonlicht een blauwige tint en dit voelt kouder aan. Bij de Spaanse margriet siert het blauwige enigszins en de foto’s blijven bij indirect zonlicht toch ook van goede kwaliteit. De Sony Xperia (foto’s onder de tekst) lijkt de blauwe tint zelfs automatisch iets te corrigeren. Naast dat de belichting invloed op jouw macrofoto’s heeft, hebben de instellingen van jouw telefoon dus ook wat invloed op het resultaat.

voorbeeldfotos Sony Xperia 10 macrolens spaans margriet en clematis montana

Foto’s gemaakt met een Sony Xperia 10 met een 10x macrolens van Olloclip.

Niet veel verschil tussen de camera’s

Bij het vergelijken van de resultaten zie je eigenlijk dat er niet veel verschil zit in de fotokwaliteit van de twee telefoons. De oude iPhone uit 2014 is gewaagd aan de nieuwere Sony Xperia uit 2019. Wel kun je zien dat de foto van de iPhone een hoger contrast heeft, terwijl de Sony de kleurtemperatuur vanzelf iets gecorrigeerd heeft. De iPhone maakt uiteindelijk een meer kleurgetrouwe foto, maar de aanpassingen die de Sony Xperia zelf uitvoert misstaan de foto’s niet.

Meneer Mier macroOlloclip bloem
[Sony Xperia] Meneer Mier en zijn vriend meneer Bladluis.

Macrofoto’s maken van bewegende objecten

Het maken van macrofoto’s van een onderwerp dat kan bewegen is lastig, want bij elke beweging is het onderwerp eigenlijk al onscherp. Bij de foto van de mier zat de mier een halve seconde stil, waardoor het mogelijk was om een aantal scherpe foto’s te maken. Bij macrofotografie speelt scherptediepte meestal een grote rol, waardoor het belangrijk is dat het juiste punt in focus is. Het oog van de kijker zoekt namelijk automatisch het gedeelte van de foto dat in focus is.

Zowel de iPhone als de Sony Xperia hebben een Burst modus waarmee je meerdere foto’s achter elkaar schiet. Daarna kun je de fotoreeks bekijken en de beste foto als losse foto opslaan. Dit helpt als het je niet goed lukt om een foto te maken waarbij op een specifiek gedeelte is scherp gesteld.

Waarom je geen 3 euro macrolens wilt hebben

De originele foto van de mier heeft een resolutie van 4130 x 3120 pixels. Je kunt op 50% van die resolutie de kwaliteit van de 10x macrolens van Olloclip al zien. Er is namelijk een gedeelte echt goed in focus. Bij goedkope macrolenzen heb je vaak het probleem dat de lens geen goed focuspunt heeft. Bij dit soort lenzen lijkt het focusgedeelte groter, maar dat is alleen optisch. Het is amper te zien op het scherm van je telefoon, maar op het moment dat inzoomt zie je dat eigenlijk de hele foto onscherp is. Wil je kwalitatief betere foto’s dan is een betere macrolens het echt waard.

Slak macro editedSlak macro unedited
Je macrofoto bijwerken met de bewerkingssoftware van je telefoon.

De macrofoto bijwerken met je smartphone

De zon gaat onder en een slakje zit op een blad wat rond te slijmen. De slak beweegt niet erg snel en een foto is gauw genomen. Doordat er geen direct of indirect zonlicht is, krijgt de foto een wat blauwige, grauwe tint. Het is geen misdaad om je foto een beetje bij te werken zodat hij er beter uitziet. Misschien laat het contrast wat te wensen over of wil je de kleuren iets meer verzadigen. Dat kan eenvoudig met je telefoon. Misschien ben je al bekend met de bewerkingssoftware op je telefoon, anders is het zeker een goed idee om je hier iets meer in te verdiepen. Ook de filters op Instagram kunnen soms iets bijdragen als de kleuren en contrast van je foto niet helemaal optimaal zijn.

Tip
Door te hard aan de instellingen van de bewerkingssoftware te sleutelen zal het opvallen dat de foto is bewerkt. Met subtiele aanpassingen in contrast en kleurverzadiging kom je al een heel eind.
Bloem macrofotografie met iPhone 10 en 10x Macrolens

Foto gemaakt met een iPhone 10 op een bewolkte dag met veel wind.

Wat voor een resultaat behaal je met een iPhone 10?

Op de ingeplande dag om foto’s te maken met een iPhone 10 is het weer niet echt optimaal, het is bewolkt en het waait. De bloemen wuiven heen en weer in de wind en het is lastig om ze op de foto te zetten. Net als bij de foto’s van de iPhone 6 geeft de iPhone 10 een kleurgetrouwe foto. Ondanks het magere resultaat kun je uit de foto’s van die dag wel een conclusie te trekken: de omstandigheden spelen een grotere rol dan met welke telefoon je de foto maakt. Zo heb je minder kans op een goed resultaat als er bijvoorbeeld geen interessant object in de buurt is, of het te hard waait. Zonneschijn verhoogt die kans aanzienlijk, maar soms speelt geluk ook een factor…

Witte halvemaanzweefvlieg gemaakt met iphone 6 en macrolens

[ iPhone 6 ] Een witte halvemaanzweefvlieg zit op een bloem van de Heuchera.

Geluk moet komen aanvliegen..

Zoals deze witte halvemaanzweefvlieg, die opeens tijdens het fotograferen van de roze bloemetjes in beeld komt. Om haar te kunnen fotograferen, is het noodzakelijk om zo snel als mogelijk, met een gestrekte arm de iPhone 6 met de macrolens zo dicht als mogelijk bij haar te brengen. Ze blijft voor een paar seconden redelijk stil zitten en gelukkig blijken later de foto’s ook in focus te zijn! Het is trouwens niet aan te raden om dit met een insect te proberen dat kan steken. De lens komt namelijk vrij dicht bij het insect, wat hij misschien niet zo leuk vindt.

progressie smartphone fotografie

De macrofotografie progressie tijdens het testen van de Olloclip 10x macrolens.

Blijven oefenen

Het is mogelijk dat het je niet gelijk lukt om leuke macrofoto’s met je smartphone te maken. Het is simpelweg een kwestie van oefenen en blijven proberen. Dus raak niet ontmoedigd, fietsen leer je ook niet in één dag.

logo Olloclip

Conclusie

Er zijn vijf macrolenzen voor smartphones beschikbaar, met elk een andere vergrotingssterkte. Ondanks dat we tijdens de test geen high-end smartphones hebben gebruikt, laten de foto’s de kwaliteit van de 10x macrolens zien. Je hebt in principe geen high-end smartphone nodig om met deze smartphonelenzen van Olloclip aan te gang te gaan. De belichting van de foto en de beweging van het onderwerp blijven wel puntjes waar je op moet letten. Dus met een telefoon uit de midden prijsklasse en een beetje oefenen kun je al leuke macrofoto’s maken. Dit is de beste manier om macrofoto’s te kunnen maken tijdens een vakantie zonder dat je een spiegelreflex- of systeemcamera hoeft mee te nemen!

Clematis Montana in het zonnetje

De bloemen van de Clematis Montana in het zonnetje.