Steiner Navigator – Beste watersport verrekijker voor 2022

  • Reading time:6 mins read
  • Post category:Reviews

Watersport, het vindt niet enkel plaats in een natte omgeving, het is een compleet andere wereld. Waar je bij wandeling in de natuur een verrekijker gebruikt om een zeldzaam vogeltje te spotten, is een kijker tijdens een vaartocht een noodzakelijke tool. Het is belangrijk om je omgeving in de gaten te houden, en dat doe je het beste met een betrouwbare watersport verrekijker: een waterdichte verrekijker die veelvoudige zoutwaterdouches doorstaat en met speciale lenscoatings die ervoor zorgen dat het zicht tijdens allerlei weeromstandigheden optimaal blijft. Een kijker waarbij het zicht vanaf 20m tot in de oneindigheid in focus blijft zonder dat je hem opnieuw hoeft in te stellen. We hebben het hier natuurlijk over de Steiner Navigator 7×30 en de 7×50 verrekijkers.

Zeilboot

Een gebruiksvriendelijke watersportkijker

Tijdens een vaartocht kun je met een verrekijker gemakkelijk op grote afstand de boeien spotten of een brugnummer lezen. Ook kun je andere gebruikers op de waterweg in de gaten te houden. Zo kun je alerter reageren op nieuwe ontwikkelingen, niet elke boot is immers even wendbaar. De verrekijkers van de Steiner Navigator-serie hebben een 7x vergroting. Dit is de beste vergroting voor een watersport verrekijker om naast het vergroten, ook meer in de breedte te kunnen kijken. Met een grotere vergroting haal je bepaalde details dichterbij, maar dit is op een deinend vaartuig simpelweg niet stabiel te houden. De Navigator 7×30 en de 7×50 zijn ook beschikbaar met een geïntegreerde HD-gestabiliseerd kompas.

Groot beeldhoek – altijd in focus

Dankzij het praktische Auto-focus systeem van de Navigators zijn deze verrekijkers geschikt voor zowel pleziervaart als beroepsvaart. Vanaf 20 meter tot oneindig is het beeld scherp zonder dat je de focus opnieuw hoeft in te stellen. Door de constante beweging van het vaartuig is het essentieel dat het zicht door de verrekijker altijd in focus is. Hierdoor kun je snel van richtdoel veranderen en zul je een object niet snel uit het zicht verliezen. Daarnaast zul je op een deinende zee wellicht minder snel zeeziek worden als je de door de kijker kijkt. Ook de beeldhoek is belangrijk, en het gezichtsveld (op 1000m) van alle vier de Navigator-kijkers heeft dan ook een prettige 128m. Dit maakt het gemakkelijker om moeiteloos de rood-witte en groen-witte recreatiebetonning (ofwel bakens ) op te merken en veilig te navigeren naar bijvoorbeeld een recreatiegeul. Deze vaargeulen, een soort van fietspaden, zijn speciaal voor de pleziervaarder.

zeilboot steiner verrekijker

Lenscoating & lichttransmissie

Op het water kan het ’s ochtends ontzettend mistig zijn, en als de mist in de loop van de ochtend wegtrekt en een zonnetje verschijnt, dan kan het water overweldigend schitteren. De Steiner Navigators hebben hier een coating voor om hier goed mee te kunnen omgaan. Daarnaast heb je door het water voornamelijk te maken met grijs en/of blauw licht. De coating van de lenzen is hier dan ook op ingesteld. Zo is er meer contrast en kun je elk object helder waarnemen bij een blauwe of grijze achtergrond.

Door de specifieke bouw van de lensdelen in de Navigator verrekijkers hebben deze een hoge lichttransmissie. Hierdoor blijven details beter en langer zichtbaar tijdens de schemering en mindere weersomstandigheden. Dit is van groot belang op vaarwegen met veel scheepvaartverkeer, want met meer zicht kun je de naderende situaties beter inschatten. De 7×30 heeft een uitstekende lichtsterkte van 18,37 lumen. De Navigator 7×50 heeft grotere frontlenzen en is met 51 lumen zeer lichtsterk.

7x50c Navigator kompas

Uiterlijke kenmerken

De Navigator verrekijkers hebben een open burg zodat je ze gemakkelijk kunt vasthouden, ook met één hand. Door de open burg ziet de nieuwe Navigator er slanker uit dan zijn voorganger. Het kompas is bij de Navigator 7x30c en de 7x50c nu ook beter geïntegreerd in de stevige Makrolon behuizing en tevens te bedienen met één hand. Op het kompashuis zit een knop om de kompasaanduiding in het oculair in het donker te verlichten. De mooie blauwe rubberen bekleding maakt de verrekijker tot een elegant ogende kijker. De dioptrie (+/- 5 dpt) is handmatig naar wens in te stellen, in de meegeleverde handleiding zie je hoe dat moet. Brildragers kunnen de cilindervormige, zachte siliconen oogschelpen eenvoudig terug klappen. Bij een Steiner Navigator verrekijker worden ook een neopreen draagriem, regendeksel, objectiefdoppen en een tasje meegeleverd.

Waterdruk dicht Steiner Navigator

Waterdicht tot 5 meter diepte

Deze Steiner verrekijkers zijn écht waterdicht; dus niet waterproof maar water-DRUK-dicht. De kijkers bevatten een uniek gepatenteerd stikstof-overdruk systeem met drukventielen (aangeduid met de N2 op de behuizing). Ook de lenzen blijven zo condensvrij, zelfs bij grote temperatuurschommelingen. Laat je hem per ongeluk in het water vallen, dan blijft hij ongeschonden tot een diepte van 5 meter.

De Navigator verrekijkers hebben een stevige Makrolon body en zijn daardoor extreem hitte/koude bestendig. Ook kunnen ze beter tegen vallen en stoten. De NBR rubberen bekleding heeft een prettig ribbelprofiel voor extra grip en zorgt er ook voor dat de kijker niet zomaar van tafel glijdt als het schip helt. Ondanks dat de NBR bekleding buitengewoon sterk is, zal het onvermijdelijk zijn dat na loop van tijd het wel gebruikerssporen gaat vertonen. Vandaar dat de bekleding niet onder de 10 jaar garantie valt.

Tip
Door een Floating strap (drijfriem) aan je kijker te bevestigen blijft je kijker drijven en zorg je ervoor dat je nooit op de bodem hoeft te zoeken naar een verloren verrekijker. Hij heeft ook een opvallende gele kleur die je makkelijk terugziet op het water.

Voor wie?

De Navigator verrekijkers zijn geschikt om te gebruiken op binnenwateren zoals rivieren, meren, kanalen en de Waddenzee. De Navigator 7×30 is het beste te gebruiken wanneer er weinig golfslag en deining is. Door de kijker zie je het meeste in de periode van overdag tot aan de scherming. De Navigator 7×50 heeft grotere frontlenzen en kun je ook onder zwaardere omstandigheden gebruiken. Dat wil zeggen: hogere golfslag en zware deining. Ook heeft de 7×50 beter zicht tijdens de schemering. De Navigator verrekijkerserie is geschikt voor zowel de hobbywatersporter als de professionele vaart, maar voor de beroepsvaart is een marinekijker zoals de Steiner Commander een nog lichtsterker en uitgebreider model beschikbaar. Met de Steiner Navigator heb je in alle gevallen een betrouwbare verrekijker in handen die jarenlang mee gaat. Ze kunnen gezien worden als de standaard voor verrekijkers op het water.

Lens coating Steiner Marine verrekijker

De prijs van de verrekijker

De aanschaf van een Steiner verrekijker is een duurzame investering. De kijkers zijn vakkundig vervaardigd zodat Steiner zelfs bij dagelijks gebruik de jarenlange garantie kan waarborgen. Mocht er zich tijdens gebruik toch een defect voordoen dan wordt de verrekijker onder de garantieperiode van 10 jaar in Duitsland gerepareerd.

Zeilboot