De middenzuil van een statief horizontaal gebruiken – Leofoto Urban

  • Reading time:6 mins read
  • Post category:Reviews

De Urban-statieven van Leofoto worden gezien als reisstatieven door hun karakteristieke specificaties: ze hebben een veelzijdige werkhoogte en zijn super compact en licht van gewicht. Ook past een Urban-statief door zijn omklapbare poten met gemak in een reiskoffer. Door een tilt adapter aan deze toch al erg breed inzetbare statieven toe te voegen worden ze ook interessant om op andere creatieve manieren te gebruiken.

Waar is een Leofoto HX tilt adapter voor bedoeld?

Met een tilt adapter kun je de verticale middenzuil kantelen zodat de middenzuil horizontaal boven het statief is gepositioneerd. Zo tover je hem om in een soort van C-stand statief. Erg handig voor onder andere flatlay fotografie van bijvoorbeeld allerlei onderwerpen zoals gerechten, sieraden, fitness-atributen of wat je maar kunt bedenken. Ook bij macrofotografie kan het je een handje helpen om bijzondere foto’s te maken. Daarnaast kun je op het Arca-Swiss snelkoppelingsplaatje van het balhoofd eventueel ook een led-paneel bevestigen als alternatief van een C-stand statief.

Leofoto HX-serie

HX-Serie Tilt adapters voor Urban statieven

Een HX tilt adapter moet je zien als een aanvullende accessoire als je al een Urban-statief in je bezit hebt. Het werkt perfect als je een combinatie zoekt die zowel prettig is om mee te nemen op vakantie én voor product-, stilleven-, macrofotografie is te gebruiken. Niet bij elk Urban-statief is de diameter van de middenzuil hetzelfde, zodoende bestaat de HX-serie uit vier verschillende tilt adapters. De HX-25 adapter die we hier bekijken is specifiek voor het Urban LX-254CT statief . De eerste twee cijfers van de statiefnaam verwijzen naar de diameter van het dikste pootsegment is. Dit heeft ook betrekking op welke tilt adapter bij jouw Urban-statief past: HX-22, HX-25, HX-28 of HX-32.

Heb je een ander statief? Kijk dan naar de alternatieve tilt adapter opties.

macro adapter Urban statiefTilt adapter plaatsen

Hoe installeer je de HX tilt adapter?

Voor de installatie van de HX tilt adapter heb je de macro adapter nodig die bij het Urban-statief zit. Allereerst haal je de middenzuil eruit, en plaats je de macro adapter in de opening. Bekijk de afbeeldingen in het handleiding als het niet direct lukt. Let op dat er een anti-twist pinnetje in de opening zit die in het gleufje van de macro adapter moet schuiven. Als de macro adapter goed vast zit, kun je daar de plaat met de schroef op vastzetten die bij de tilt adapter in het doosje zit. De middenzuil met balhoofd kun je vervolgens door de opening van de tilt adapter schuiven. Hier moet je rekening houden met de anti-twist groef van de middenzuil. De anti-twistgroef zorgt ervoor dat je middenzuil niet om zijn as kan draaien.

HX-25 gebruiken

Hoe werkt de HX-tilt adapter?

Na installatie kun je eenvoudig de middenzuil tot 90 graden kantelen. Door de tandjes kun je dat vrij precies instellen. Wat minder is aan de tandjes is dat de zwarte coating vrij snel lijkt te verdwijnen op de hoekjes. Esthetisch is dat wellicht minder fraai, maar voor gebruik van de adapter is dat totaal geen probleem. Daarnaast heeft de HX-25 ook een panoramaplaat waardoor je de gehele kop met middenzuil 360 graden kunt draaien. Deze panoramaplaat lijkt in eerste instantie wat stroef te draaien, maar dat gaat al een stuk soepeler zodra hij op het statief is gemonteerd.

Opmerking
Om balans te vinden tussen camera combinaties kun je aan de haak van het statief een ballast hangen. Hoe zwaar die ballast moet zijn ligt aan het gewicht van je camera.
Chocochip cookie - flatlay

Praktijkvoorbeeld – Op welke manier gebruik je de HX-25 tilt adapter?

Om te laten zien hoe je de HX-25 tilt adapter met het Urban statief als C-stand voor fotografie kunt gebruiken maken we een simpele flatlay foto van een paar lekkere Choco chip cookies, zelf gekocht bij de Albert Heijn. Met een paar ovenwanten, een kookwekker en enkele maatschepjes maken we snel een compositie. Nog even wat bloem artistiek rond strooien en we zijn er klaar voor.

Sommigen zullen zeggen; “Ik kan die foto uit de hand schieten”. Dat is prima hoor, maar de kracht van het gebruik van een tilt adapter is juist dat je de compositie kunt wijzigen zonder dat het standpunt veranderd. Dat gaat met de hand niet lukken. Ook kun je hierdoor werken met langere sluitertijden met lage ISO-waarde en het eventueel samenvoegen van meerdere foto’s. Maak het jezelf daarnaast nog gemakkelijker en gebruik een afstandsbediening.

Behind the scenes - flatlay

Aan de achterzijde van de LX-254CT zit een haakje waar je de ballast aan kunt hangen. Als je geen ‘professionele’ ballastzak hebt kun je vast zelf allerlei voorwerpen bedenken die je als ballast kunt gebruiken. In dit scenario is de gebruikte Nikon camera met lens niet zo zwaar, een groentenet met een paar appels als ballast is voldoende. Aan de rechterkant zie je een parapluutje als diffusor (verlicht door Lume Cube Panel Pro) voor extra (warm) licht.

Ken je die Behind the Scenes foto’s en video’s waarbij ze een (grote) softbox gebruiken om voorwerpen van bovenaf te verlichten? De LX-254CT met de HX-25 kun je ook op dezelfde manier als C-stand gebruiken voor het uitlichten van kleine objecten.

Rode druiven

Lichtbron boven object plaatsen

Met het statief en de tilt adapter kun je de lichtbron direct boven het voorwerp plaatsen. In het geval van de foto van de druiven is het wederom de Lume Cube Panel Pro die de scene globaal verlicht. Je kunt het licht ook eventueel nog combineren met een parapluutje of andere diffuser om het licht verder te verspreiden. Aan de lichtglimmertjes op de druif zie dat er ook een lichtbron aan de linkerkant is gepositioneerd.

Rode Druiven - Behind the scenes

Mee naar buiten – Timelapse maken?

Doordat de Urban LX-254CT zo compact en lichtgewicht is, wordt hij vaak gezien als reisstatief. Door de omklapbare poten past hij namelijk met gemak in een reiskoffer. We nemen het statief met de tilt adapter daarom ook mee naar buiten om de mogelijkheden van deze combinatie te ontdekken.

Als je er zo een tijdje mee op pad bent, kom je tot de conclusie dat de functionaliteit die de HX-25 biedt uitstekend is voor timelapses vanuit unieke standpunten. Je kunt namelijk je statief zo positioneren dat het beeld stabiel is en zonder dat de poten van het statief in beeld zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de voetgangers filmen op het trottoir, vanaf het balkon van je hotelkamer. Of een timelapse maken van de zoomende bijen op de bloemen in het stadspark. Hoe je dit precies wilt inzetten is natuurlijk aan jouw creatieve geest om te bedenken.

Arca-Swiss compatibel snelkoppelingsplaatje van de LX-254CT

Een klein nadeel van de opstelling is het snelkoppelingsplaatje van de LX-254CT. Ondanks de fijne cameraschroef en de extra veiligheidspinnetjes aan de onderkant, is het BPL-50 snelkoppelingsplaatje echt aan de kleine kant. Gelukkig is het XB-32 balhoofd Arca-Swiss compatibel, waardoor je dus elke andere Arca-Swiss snelkoppelingsplaat of L-plate kunt gebruiken.

HC-28 tilt adapter

Tilt adapter voor andere statieven?

Heeft jouw statief een statiefplatform met een 3/8” schroefdraad, dan kun je de Leofoto HC-28 of HC-32 kop met kantelbare middenzuil gebruiken. Ook met deze twee koppen tover je een regulier statief om in een soort van C-stand. Het verschil tussen deze twee koppen is de diameter van de carbon buis: 28mm en 32mm.